Veelgestelde vragen verduurzaming woning

Hieronder vindt u de meestgestelde vragen over het verduurzamen van uw woning. Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op via 071-5763559.

Warmtepomp

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat volledig op elektriciteit werkt. Het maakt gebruik van de omgevingswarmte om uw huis te verwarmen. De warmte wordt meestal gehaald uit de lucht, maar kan ook uit de grond (bodemlus) of bijvoorbeeld door zonnepanelen met een warmtewisselaar erachter (PVT panelen)

Welke besparing kan ik verwachten van een warmtepomp?

De besparing is in theorie groot. In een voorbeeld woning wordt elk jaar 1200 m³ gas verbruikt voor verwarming en tapwater. Het tapwater is 200 m³ en daarmee verwarming 1000 m³. Met een warmtepomp wordt het verbruik 3.000 kWh (volledig elektrisch). De financiële besparing is ongeveer €1.800,-/jaar (gasprijs: 3,00 €/m³, elektraprijs: 0,67 €/kWh). De CO2 besparing is 1.020 kg/jaar. Deze besparingen worden nog groter door het plaatsen van een warmtepomp te combineren met het plaatsen van zonnepanelen.

Welke ontwikkelingen zijn er op het gebied van warmtepompen?

Er zijn diverse ontwikkelingen om de efficiëntie van de warmtepomp nog verder te verhogen. Er wordt gewerkt aan andere typen koudemiddelen. Verder zijn er innovaties te verwachten op het gebied van het plaatsen van een buitendeel en/of de vorm van het buitendeel.

Moet mijn woning volledig geïsoleerd zijn als ik een warmtepomp wil?

De voorwaarde is dat de woning geschikt is voor lage temperatuur verwarming. Een woning kan matig geïsoleerd zijn maar nog steeds voldoende capaciteit hebben om te verwarmen met een warmtepomp en daarom kan het dus zo zijn dat uw woning al geschikt is. Het komt regelmatig voor dat er diverse verbouwingen hebben plaatsgevonden in een woning en dat de initiële radiatoren zijn blijven hangen. Daarmee hebben de radiatoren vaak een overcapaciteit. In bestaande woningen is toch nog vaak een extra isolerende maatregel nodig, zoals het vervangen van het glas voor HR++ glas. Freek van Os kan hierin adviseren, maar dan hebben we voldoende informatie nodig van de woning, zoals; bouwjaar, toegepaste isolerende maatregelen en afmetingen radiatoren.

Hoe wordt de keuze gemaakt tussen split of monoblock?

Een split en een monoblock zijn twee verschillende configuraties van warmtepompinstallaties.

Bij een split-warmtepomp bestaat het systeem uit twee delen: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit plaatsen we in uw technische ruimte en bevat de warmtewisselaar en de ventilator. De buitenunit bevat de compressor en de condensor. Deze configuratie maakt het mogelijk om warmte uit de buitenlucht te halen en deze naar binnen te transporteren om uw woning  te verwarmen.

Aan de andere kant hebben we de monoblock-warmtepomp. In dit geval is alles in één unit geïntegreerd, die meestal buiten wordt geplaatst. Dit omvat zowel de warmtewisselaar als de compressor. De monoblock-warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en zet deze om in bruikbare warmte voor verwarming.

Deze keuze tussen split of mono is het beste te bepalen door de installateur. Waar we op letten is de mogelijkheid tot aansluiten van verwarmingsleidingen (monoblock) of koudeleidingen (split). In sommige gevallen is er onvoldoende ruimte voor verwarmingsleidingen en dan blijft een split warmtepomp de enige optie.

Wat betekent het koudemiddel en wat doet het er toe?

Het koude middel is de werkvloeistof in de thermodynamisch circuit van de warmtepomp. Het is een vloeistof die bij relatief lage temperatuur verdampt tot een gas en ook weer bij de juiste temperatuur en druk omgezet wordt in een vloeistof. Er zijn heel veel verschillende koudemiddelen. In principe komt een koudemiddel niet uit het circuit, lekkages van koudemiddelen zijn zeer schadelijk voor het milieu.

Kan een warmtepomp tapwater maken?

Ja, dat kan. Bij een all electric warmtepomp wordt er door middel van een voorraadvat warm water gegeneerd. Bij een hybride warmtepomp is het uitgangspunt dat het warme water vanuit de CV ketel komt.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Een warmtepomp produceert ongeveer 60 dB en dat verschilt van model tot model. De warmtepomp kan op twee manieren hinderlijk zijn wat betreft geluidsproductie. Aan de ene kant maakt een brommend geluid en/of geluid van een ventilator en andere kant kan een warmtepomp trillingen veroorzaken.

Geluidsoverlast is te beperken door met plaatsing rekening te houden met de richting van het geluid en door waar nodig voldoende ballast toe te passen.

Kan ik niet beter wachten op waterstof?

Dit wordt aangedragen als een reële oplossing, maar waterstof is (zeker voor de gebouwde omgeving) geen volwaardig alternatief en zal dat ook nooit worden. De reden is dat de energetische efficiëntie van deze oplossing in het gunstigste geval 6 x slechter presteert dan een warmtepomp.

Heb ik wel of geen buffervat nodig?

Dit is afhankelijk van de wijze waarop de binnentemperatuur in de woning geregeld gaat worden en wat de wensen zijn voor de aansturing van de warmtepomp.

Hoeveel vermogen moet de warmtepomp worden?

Dit is afhankelijk van het warmteverlies van de woning bij -7/-10 graden buitentemperatuur. We kunnen voor u een warmteverliesberekening van de woning laten maken.

Hoe en waar plaatsen we het buitendeel?

De warmtepomp plaatsen we het liefst in de buurt van het huidige CV-toestel. Dan is de afstand naar de CV-installatie en warm/koud water zo klein mogelijk. Dit is een argument om het buitendeel op een dakkapel of plat dak te plaatsen. Op het dak heeft ook als voordeel dat hiermee geluidsoverlast naar de buren in veel gevallen beperkt blijft. Het plaatsen van een warmtepomp op een dakkapel heeft wel een risico wat betreft overlast van geluid als gevolg van trillingen. Een dakkapel kan als een soort klankkast gaan fungeren. De enige maatregel tegen dit effect is meer massa plaatsen onder het buitendeel. Wanneer het bestaande CV-toestel in de kelder is opgesteld kan het zijn dat het buitendeel beter in de tuin kan worden geplaatst, hier is het wel van belang om rekening te houden met de geluidsdruk op de erfgrens van maximaal 42 dB.

Wat voor verschillende systemen zijn er?

Een warmtepomp onttrekt warmte uit de omgeving, dit kan zijn lucht, grond en water. Het overgrootste deel van de warmtepompen onttrekt de warmte aan lucht. De lucht/water warmtepomp is de laagste investering, maar heeft wel een lager rendement dan de grondgebonden en/of water-water warmtepomp. Een ander nadeel is dat de lucht/water warmtepomp een buitendeel heeft, hier moet een locatie voor gevonden worden en het buitendeel kan ook geluidsoverlast veroorzaken.

Met een grondgebonden bron kan een warmtepomp warmte onttrekken aan de grond. Het voordeel hiervan is dat de warmtepomp een hogere efficiëntie heeft (de bodemtemperatuur is hoger dan de buitenluchttemperatuur). Het nadeel van een grondgebonden systeem is dat de bodembron een flinke initiële investering is, dit maakt de terugverdientijd een stuk langer. Daarnaast is niet elke tuin geschikt voor het plaatsen van een bron en mag er niet overal geboord worden.

Een relatief nieuwe ontwikkeling is een warmtepomp die gebruik maakt van een warmtewisselaar achter de zonnepanelen, een zogenaamd PVT systeem. Het voordeel is dat er wederom geen buitendeel nodig is voor het uitwisselen van warmte met de omgeving. De warmtewisselaar krijgt warmte door middel van zoninstraling en luchtstroming langs de wisselaar. Het voordeel is dat de panelen ook direct elektriciteit opwekken. Het is dus een mooie combinatie van efficiënte warmte opwekking en elektriciteitsproductie. De investering is uiteraard groter dan een lucht-water warmtepomp, maar minder dan een grondgebonden systeem.

Kan ik van een hoge temperatuur warmtepomp hetzelfde verwachten als van een CV-ketel?

Nee, een warmtepomp reageert altijd trager dan een CV-toestel. Een vermogen van een CV-toestel is onvergelijkbaar met een warmtepomp.

Kan een warmtepomp ook koelen?

De warmtepomp kan meestal koelen, maar dit verschilt wel per type warmtepomp. Propaan gevulde warmtepompen kunnen over het algemeen niet koelen. Om te kunnen koelen is het ook van belang dat de installatie geschikt is om te koelen. Dat houdt in dat er vloerverwarming aanwezig is of convectoren die hiervoor geschikt zijn. Het is wel van belang dat er een dauwpuntsregeling wordt opgenomen in de installatie.

Zonnepanelen

Welke merken zonnepanelen leveren jullie?

Freek van Os biedt zonnepanelen van het merk Dmegc aan. Wij zijn hiermee bekend en tevreden over de kwaliteit, leveringen en garanties.

Wanneer u zelf voorkeur heeft voor een ander merk of land van herkomst is dan natuurlijk bespreekbaar. Dit nemen we graag tijdens de schouw met u door.

DMEGC  panelen worden geproduceerd in Zuid Oost Azië, voornamelijk in China.

Als alternatief kunnen we AEG panelen aanbieden. AEG panelen worden in Europa geproduceerd. Deze hebben hetzelfde formaat en vermogen.

Wat zijn de afmetingen van de zonnepanelen en wat is de opbrengst?

De opbrengst per zonnepaneel wordt uitgedrukt in Wp. Dit is in de afgelopen jaren flink toegenomen en de ontwikkeling staat nog steeds niet stil.

Onderstaand de gangbare types. Het heeft natuurlijk de voorkeur om zoveel mogelijk vermogen op uw dak te installeren. De indeling en mogelijkheden op uw dak zijn hierbij bepalend, dit wordt tijdens de schouw op locatie bepaald. Alle panelen die wij installeren zijn ‘Full Black’.

  • 375Wp 104x176cm
  • 405Wp 113x172cm
Betaal ik BTW over mijn zonnepanelen?

Nee. De btw op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De btw gaat omlaag van 21% naar 0%. Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Under construction

Zonneboiler

Under construction