banner

Thuisbatterij

De thuisbatterij is in opkomst. Als eigenaar van een zonnestroomsysteem beschik je over een eigen energiecentrale. Inmiddels zijn door heel Nederland ontzettend veel zonnepanelen geïnstalleerd. In Nederland wordt ook veel gebruik gemaakt van windenergie. Hartstikke mooi deze duurzame energiebronnen, zij kennen echter een nadeel. Ze sluiten maar zelden perfect aan op de vraag naar energie. Langzaamaan zien we de gevolgen van deze opwekkers zichtbaar worden. Ons electriciteitsnet wordt zwaar belast. Soms omdat de vraag hoog is door electrificering van huishoudens en bedrijven en soms omdat de opwekking van wind en zon hoog is en de vraag maar klein. Door netbeheerders wordt hard gewerkt om ons elektricteitsnet te verzwaren en moderniseren. Maar dat gaat niet snel genoeg en als gevolg hiervan onstaan allerlei problemen. Een nieuwe aansluiting of bestaande aansluitingn kan lang duren. De kans op stroomstoringen neemt toe. De netspanning stijg met uitvallende omvormers als gevolg. De salderingsregeling wordt afgeschaft. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden kan een thuisbatterij of een batterij voor je bedrijf een oplossing zijn.

Wat doet een thuisbatterij

Een thuisbatterij kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. Te denken valt aan optimaliseren van eigen verbruik van opgewekte stroom, peakshaving of  bedrijfszekerheid creëren. De batterij zelf is een simpel opslagmedium voor stroom. Hoe groot je een batterij kiest is afhankelijk van jouw specifieke situatie. Ook de aansturing is afhankelijk van het doel van de batterij. Een batterij kan los geplaatst worden of in combinatie met zonnepanelen. In combinatie met zonnepanelen kiezen wij voor de systemen van Enphase en Solaredge. Freek van Os beschikt over de kennis en de kunde om uw thuisbatterij te installeren!

Optimaliseren eigen verbruik

In combinatie met een zonnestroominstallatie kan een batterij ingezet worden om het salderen te beperken. Veel energieleveranciers rekenen een vergoeding voor het salderen van zonnestroom. et een batterij kunt u de zelfconsumptie verhogen van uw zonnepanelen. De stroom die wordt opgewekt en op dat moment niet nodig is voor eigen gebruik wordt dan opgeslagen in de batterij. De batterij levert vervolgens de stroom weer terug wanneer nodig. Gemiddeld is de zelfconsumptie van zonnepanelen 30%. Met een batterij kan dit wel tot 70% worden verhoogd.

Peakshaving

Ieder bedrijf of woning heeft een bepaalde aansluitwaarde bij de netbeheerder. Deze aansluiting bepaalt hoeveel stroom je maximaal in keer kan gebruiken. Hoe meer vermogen je wil gebruiken hoe duurder de aansluiting. Sommige huishoudens of bedrijven kennen een bepaalde periode of apparaat waarbij de vraag groter is dan de aansluiting toelaat. Het verzwaren van de elektrische aansluiting kan een oplossing zijn, maar als dit niet lukt of de kosten zijn hoog dan kan men kijken of deze piek opgevangen worden met een thuisbatterij. Voorbeeld, in een huishouden met warmtepomp, elektrische kookplaat en laadpaal komt iedereen eind van de dag thuis, men wil eten, douchen en de auto opladen. Op dat moment is de vraag groter dan de aansluiting aankan, maar zodra het fornuis uitgaat en de boiler weer warm is is de piek voorbij. Die piek kan opgevangen worden met een thuisbatterij.

Bedrijfszekerheid

Netbeheerders waarschuwen voor meer stroomstoringen in de toekomst. Op zonnige dagen loopt de netspanning op waardoor omvormers soms uitvallen met misgelopen opbrengst tot gevolg. Uitval is altijd ongemakkelijk en in het geval van een bedrijf zijn de kosten als gevolg van stroomuitval soms onevenredig hoog. Een kantoor waar de server uitvalt, een koelcel die uitvalt, sommige risico’s wil je niet nemen. In dat geval kan een batterij zekerheid bieden. Een opgeladen batterij die klaarstaat om bij uitval de elementaire processen op gang te houden voor een aantal uur.

Storing, verstopping of lekkage?

Voor spoedgevallen zijn we 24/7 bereikbaar via ons telefoonnummer
071 576 3559.

DIRECT BELLEN

DE LAATSTE HIGHLIGHTS