fbpx
071 576 3559 service@freekvanos.nl
Verstopping, storing of lekkage? Bel ons op 071 576 3559 24/7 service

Risico legionella na vakantieAlle koud- en warmwaterkranen bij thuiskomst een minuut open zetten. Uneto-VNI komt met het jaarlijkse bericht voor de terugkerende vakantiegangers.

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, kunnen legionella veroorzaken omdat water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie, zo waarschuwt de branchevereniging. Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variƫrend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. Jaarlijks zijn er een paar honderd meldingen van legionellabesmetting, maar aangenomen wordt dat het aantal besmettingen in werkelijkheid veel groter is. Uneto-VNI raadt terugkerende vakantiegangers aan om bij thuiskomst alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang te openen. Daarbij is het belangrijk om het water rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt.

Tips om legionellabesmetting te voorkomen
– Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang.
– Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of het sproeistuk van de kraan af te halen.
– Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.
– Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.

Bron: installatie.nl