Uw advies: Van gas los

Een all-electric warmtepomp is een verwarmingssysteem dat volledig op elektriciteit werkt. Met deze opstelling heeft u geen CV ketel meer nodig en kunt u dus volledig van gas los! Het is een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing voor het verwarmen van uw woning.

Warmtepomp
Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een verwarmingssysteem dat volledig op elektriciteit werkt. Het maakt gebruik van de omgevingswarmte om uw huis te verwarmen. De warmte wordt meestal gehaald uit de lucht, maar kan ook uit de grond (bodemlus) of bijvoorbeeld door zonnepanelen met een warmtewisselaar erachter (PVT panelen).

Warm water wordt ook gegenereerd door deze warmtepomp, door middel van een voorraadvat (boiler).

Een warmtepomp werkt zeer efficiënt: Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. Uw warmtepomp gebruikt stroom, dus uw stroomverbruik zal toenemen. Dit is te compenseren met het plaatsen van zonnepanelen!

Hoe gaan wij te werk?

In uw technische ruimte, vaak op zolder, plaatsen wij de binnenunit van de warmtepomp. Buiten plaatsen wij een buitenunit, bij voorkeur op een dakkapel of aan de gevel. 

Wat ga ik besparen?

De besparing is in theorie groot. In een voorbeeld woning wordt elk jaar 1200 m³ gas verbruikt voor verwarming en tapwater. Het tapwater is 200 m³ en daarmee verwarming 1000 m³. Met een warmtepomp wordt het verbruik 3.000 kWh (volledig elektrisch). De financiële besparing is ongeveer €1.800,-/jaar (gasprijs: 3,00 €/m³, elektraprijs: 0,67 €/kWh). De CO2 besparing is 1.020 kg/jaar. Deze besparingen worden nog groter door het plaatsen van een warmtepomp te combineren met het plaatsen van zonnepanelen.

Wat is mijn investering?

De investering varieert, afhankelijk van de situatie in uw woning. In het geval de woning volledig geschikt is en zonder aanpassingen kan worden voorzien van een all-electric warmtepomp beginnen de prijzen vanaf € 12.750,- . Afhankelijk van omstandigheden en wensen, zoals zoneregeling, aanpassingen van de installatie, aanbrengen van een elektrische voeding kan de investering  kan oplopen tot € 21.000,-

Wat is de subsidie?

De subsidie kunt u kijken op de website van Rijksoverheid. Klik hier om de actuele subsidies te bekijken.

Alternatief: PVT systeem

U kunt ook een PVT systeem laten installeren. Dit systeem is een combinatie van zonnepanelen en een warmtepomp. In plaats van een buitenunit krijgt u zonnepanelen op uw dak. Dit is een goede optie als u momenteel nog geen zonnepanelen op uw dak heeft.

Een PVT-systeem staat voor “PhotoVoltaïsch Thermisch systeem.”:

  • Photovoltaïsch (PV)**: Dit verwijst naar zonnepanelen die zonlicht omzetten in elektriciteit. Zonnepanelen bestaan uit kleine cellen die zonlicht opvangen en het omzetten in elektrische stroom. Dit is wat je vaak ziet op daken om elektriciteit op te wekken voor huizen en gebouwen.
  • Thermisch**: Dit heeft te maken met warmte. Een thermisch systeem gebruikt zonne-energie om warmte te genereren in plaats van elektriciteit. Dit kan worden gebruikt voor het verwarmen van water of zelfs gebouwen.

Een PVT-systeem combineert deze twee dingen. Het bestaat uit zonnepanelen die niet alleen elektriciteit opwekken, maar ook warmte produceren. Dit betekent dat het zowel elektriciteit als warmte kan leveren. Het is dus een efficiënt systeem omdat het zowel zonne-elektriciteit als zonne-warmte kan produceren voor verschillende toepassingen, zoals het verwarmen van water of het verwarmen van een gebouw. Dit kan helpen om op energiekosten te besparen en de milieubelasting te verminderen door zonne-energie optimaal te benutten.

Wat is de investering van een PVT systeem?

De investering ligt ongeveer tussen de € 30.000 en € 35.000. Uiteraard is dit afhankelijk van de situatie in uw woning.

Meer weten?

Ga naar onze veelgestelde vragen over verduurzaming. Klik hier. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Ja, ik wil graag een belafspraak!

Interesse in de volgende stap? Plan een belafspraak in met onze adviseur/calculator zodat uw en onze vragen beantwoord kunnen worden. Eventueel kunt u direct doorverbonden worden met afdeling planning voor het inplannen van een betaalde schouw op locatie.

Klik hier om een belafspraak in te plannen.

Kunt u niet wachten? Bel ons gerust via 071-5763559