Uw advies: Hybride warmtepomp

Uw woning is geschikt voor een hybride warmtepomp.
Lees hieronder meer over de hybride warmtepomp en bekijk de maatregelen die altijd raak zijn.

Hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een slimme manier om uw huis te verwarmen op een milieuvriendelijke en efficiënte manier. Het is eigenlijk een combinatie van twee verwarmingssystemen: een warmtepomp en uw CV ketel.

Wat is een hybride warmtepomp?

De warmtepomp gebruikt warmte uit de omgeving en zet deze om naar bruikbare warmte. De warmte wordt meestal onttrokken uit de lucht, maar kan ook uit de grond (bodemlus) of bijvoorbeeld door zonnepanelen met een warmtewisselaar erachter (PVT panelen).

Voor hybride systemen is een lucht-warmtepomp het vaakst van toepassing.

Wanneer het écht koud is en de warmtepomp wat hulp kan gebruiken, springt de CV ketel bij om extra warmte te leveren. Op die manier zorgt de hybride warmtepomp ervoor dat u altijd een warm en comfortabel huis heeft, terwijl u toch een heel groot deel van het jaar minder energie verbruikt en uw CO2-uitstoot vermindert. Het is dus een slimme stap richting een duurzamere toekomst en lagere energierekeningen.

Een warmtepomp werkt zeer efficiënt: Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 2 tot 5 kWh warmte. Uw warmtepomp gebruikt dus stroom, en uw stroomverbruik zal daarom toenemen. Dit is te compenseren met het plaatsen van zonnepanelen. Met de bestaande salderingsregeling wordt het verbruik in de winter gecompenseerd door zonnestroom productie in de zomer!

Hoe gaan wij te werk?

De installatietijd van een hybride warmtepomp is gemiddeld 2 tot 3 werkdagen. Naast uw CV ketel installeert de monteur uw binnenunit van de warmtepomp (80x40x40 cm). Buiten plaatsen wij een buitenunit, bij voorkeur op een plat dak of dakkapel. Dit is afhankelijk van de huidige locatie van de CV ketel.

Wat ga ik besparen?

De besparing na het installeren van een hybride warmtepomp is minimaal 30% van uw huidige energierekening. De precieze besparing is afhankelijk van uw verbruik en uw woning.

Wat is mijn investering?

De investering varieert, afhankelijk van de situatie in uw woning.  Uitgaande van een hybride warmtepomp zonder zoneregeling bij een woning waarvan de installatie al is ingeregeld houden we onderstaande richtprijzen aan. Bij deze bedragen is het subsidiebedrag op de aanschafprijs in mindering gebracht:

Vermogen warmtepomp Installatie vanaf:
4  € 4.000,-
6  € 4.500,-
8  € 10.000,-
10  € 12.000,-
12  € 14.000,-
14  € 14.500,-
16  € 15.000,-
Wat is de subsidie?

De subsidie kunt u kijken op de website van Rijksoverheid. Klik hier om de actuele subsidies te bekijken.

Ik wil volledig van het gas af, wat moet ik doen?

De hybride warmtepomp is een mooie eerste stap om uw gasverbruik terug te dringen. Wilt u helemaal van het gas af? Uw woning is nóg niet geschikt, maar met een aantal tussenstappen kunt ook u van het gas af.

Uw woning moet geschikt worden gemaakt voor lage temperatuurverwarming. Een warmtepomp maakt maximaal +/- 55°C aanvoertemperatuur en het heeft de voorkeur om zelfs met een aanvoertemperatuur van 35°C te verwarmen. Met zeer lage aanvoertemperatuur wordt het rendement van de warmtepomp erg hoog. Er zijn verschillende manieren waardoor een woning geschikt wordt voor lage temperatuur verwarming:

1. Isolatiewaarde van uw woning verbeteren.
Uit uw huidige situatie blijkt dat de isolatie in uw woning niet voldoende is voor het volledig van gas af te gaan. Advies is om de isolatiewaarde van vloer, gevel en dak tot op niveau van nieuwbouw te brengen. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort is het verstandig om prioriteit te geven aan dakisolatie en plaatsen van HR++ glas.

2. HR++ glas
In de woning is de isolatiewaarde van het glas van grote invloed op het warmteverlies en comfort in de woning. De stap van dubbelglas naar HR++ reduceert het verlies met ongeveer de helft.

3. Aanpassen van de radiatoren voor LT radiatoren
Als het vermogen van de bestaande radiatoren niet toereikend is, kunnen we de radiator vervangen voor een lage temperatuur radiator. Dit is vaak een convector en eventueel aanvullend nog ventilatoren.

U kunt zelf ook experimenteren met uw bestaande radiatoren (convectoren) door ventilatoren op/onder de radiator (convector) te plaatsen.

4. Toepassen van vloerverwarming
Dit afgiftesysteem is geschikt voor lage temperatuur en geeft daarbij hetzelfde vermogen af. Voorwaarde is wel dat de vloerverwarmingsverdeler geschikt is voor lage temperatuur. Desnoods kan deze verdeler vervangen worden.

Indien overal in de woning sprake is van vloerverwarming, adviseren we om volledig over te stappen op een warmtepomp: U kunt van gas los! Klik hier voor meer informatie.

Meer weten?

Ga naar onze veelgestelde vragen over verduurzaming. Klik hier. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op.


Ja, ik wil graag een belafspraak!

Interesse in de volgende stap? Plan een belafspraak in met onze adviseur/calculator zodat uw en onze vragen beantwoord kunnen worden. Eventueel kunt u direct doorverbonden worden met afdeling planning voor het inplannen van een betaalde schouw op locatie.

Klik hier om een belafspraak in te plannen.

Kunt u niet wachten? Bel ons gerust via 071-5763559