banner

Warmtenetten vertragen de energietransitie

Warmtenetten vertragen de energietransitie

De warmtetransitie is een cruciale stap in het verduurzamen van onze energievoorziening. Warmtenetten krijgen de laatste tijd veel aandacht van gemeenten en beleidsmakers als mogelijke oplossing. Hoewel deze systemen op papier een aantrekkelijke oplossing lijken, vormen ze in werkelijkheid een rem op de energietransitie. Individuele oplossingen, zoals warmtepompen, bieden een veel efficiëntere en snellere route naar verduurzaming.

Individuele warmtepompen: efficiënter en onafhankelijker

Een veelgehoord argument tegen individuele warmtepompen is dat ze een te grote belasting op het elektriciteitsnet zouden leggen. In de praktijk blijkt dit echter reuze mee te vallen. In een gemiddelde woning zal het (elektrisch) vermogen van de warmtepomp rond de 800 W uitkomen, dat is gelijk aan het vermogen van een stofzuiger. Het vermogen van een laadpaal is ongeveer 10 x zo groot. Zie ook verdere onderbouwing adviesbureau Merosch: link

Daarnaast biedt een individuele warmtepomp huiseigenaren een belangrijke vorm van onafhankelijkheid. De gelukkige warmtepomp eigenaar is niet langer afhankelijk van de grillen van de gasprijs, maar ook niet van een commercieel warmtebedrijf met winstoogmerk. Je houdt zelf de controle over je energievoorziening en hebt de vrijheid om je woning verder te verduurzamen zonder dat dit botst met de belangen van een externe partij.

Warmtenetten: traag, inefficiënt en afhankelijk van fossiele bronnen

In tegenstelling tot individuele oplossingen, gaat de verduurzaming van warmtenetten uiterst traag. Op dit moment worden warmtenetten gevoed door gasgestookte centrales of afvalverbranding. Om warmtenetten echt te verduurzamen, moeten ze verwarmd worden met warmtepompen. Maar hier ontstaat een nieuw probleem: warmtepompen werken het efficiëntst bij lage temperaturen. De noodzakelijke omschakeling naar een laagtemperatuur-warmtenet is een traag en complex proces. Dit vereist niet alleen aanpassingen aan het net zelf, maar ook dat alle aangesloten woningen overstappen op een ander type afleverset en extra voorzieningen krijgen voor warm tapwater. Dit betekent dat een heel wijkdeel moet wachten op de ‘laatste bewoner’ voordat de overstap kan worden gemaakt.

Bovendien ontbreekt binnen een warmtenet de prikkel om verder te verduurzamen. Bewoners hebben geen directe reden meer om over te stappen op lage temperatuur verwarming. Voor het warmtebedrijf is dat zelfs nadelig: hoe lager het energieverbruik van woningen, hoe slechter de businesscase voor het collectieve warmtenet. Dit leidt ertoe dat zowel bewoners als aanbieders weinig motivatie hebben om verdere stappen te zetten in de energietransitie.

Door de verkeerde focus van beleidsmakers wachten veel huishoudens nu op een warmtenet, terwijl ze met een warmtepomp direct een forse verduurzamingsslag kunnen maken. In plaats van tijd en geld te verspillen aan ingewikkelde warmtenetstudies, is het effectiever om huiseigenaren actief te ondersteunen bij het nemen van concrete stappen.  Tijd voor actie in plaats van eindeloze plannen. Ook geen zin om te wachten?! Bel Freek van Os voor een vrijblijvend adviesgesprek.