banner

Altijd raak: Zonnepanelen advies

Met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen duurzame stroom op. Stroom die u opwekt, maar niet direct zelf gebruikt, levert u terug aan het energienet. Hier krijgt u momenteel vergoeding voor vanuit uw energiebedrijf, dit noemen wij de salderingsregeling. De stroom die u gebruikt als u niets opwerkt, wordt gecompenseerd met de teruggeleverde stroom.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen op uw dak vangen zonne-energie en zetten dit om in elektriciteit. De stroom die opgewekt wordt is gelijkstroom (DC), maar de stroom die u in uw woning gebruikt is wisselstroom (AC). Door middel van een omvormer wordt deze stroom omgezet van DC naar AC. Een omvormer is een kast van maximaal 50×30 cm die in de meeste gevallen op zolder hangt.

Achter elk paneel zit een optimizer. Dit zorgt ervoor dat ieder paneel maximaal rendement levert voor zijn situatie, dus onafhankelijk van schaduw. Bij uitval/storing van 1 paneel blijven de overige panelen wel in volle productie. Ook bij ongelijkmatige veroudering van de panelen blijft ieder paneel de maximale opbrengst behalen.

De opgewekte stroom kan direct worden gebruikt in het huis. Indien er meer elektriciteit wordt geproduceerd dan er wordt verbruikt, kan het overschot worden teruggevoerd naar het elektriciteitsnet, waardoor de meter wordt teruggedraaid. Momenteel is er in Nederland een salderingsregeling:
Salderen is eigenlijk een rekenspelletje tussen u en uw elektriciteitsbedrijf. Het overschot aan elektriciteit geeft u terug aan het elektriciteitsnet. Het elektriciteitsbedrijf haalt dit van uw rekening af: Het wordt gesaldeerd. Dit betekent dat de extra elektriciteit die geproduceerd is, wordt verrekend met de elektriciteit dat later verbruikt wordt wanneer de zonnepanelen minder/geen stroom produceren, bijvoorbeeld ’s nachts.

Hoe geschikt is mijn woning voor zonnepanelen?

Hoe geschikt uw dak is voor zonnepanelen, is afhankelijk van 3 factoren:
1. De richting en helling van het dak
2. De schaduwinval door bijvoorbeeld een schoorsteen of een boom
3. De ruimte op het dak

Hoe gaan wij te werk?

De installatie van zonnepanelen duurt doorgaans 1 werkdag. Uiteraard is dit afhankelijk van de woning en situatie. Freek van Os werkt volgens de laatste veiligheidsnormen. De werkvoorbereider houdt rekening met de veiligheid van de monteur bij het plaatsen van de zonnepanelen. Als er een steiger nodig is, bouwen we een steiger op. Als we uit kunnen met valhekken in de dakgoot, plaatsen we valhekken. De veiligheid van de monteurs hebben altijd de hoogste prioriteit.

Wat is mijn investering?

De investering is uiteraard afhankelijk van diverse factoren: Hoe lang zijn de monteurs bezig, hoeveel veiligheid moet er opgesteld worden, hoe is de bereikbaarheid van uw dak en hoeveel panelen leggen we op uw dak?

Een rekenvoorbeeld: Een woning met pannenkap waarin drie verdiepingen steiger opgebouwd kunnen worden in de voortuin. We leggen 8 panelen op dit dak. 
Investering: € (under construction)

Wat is de subsidie?

De BTW op zonnepanelen is vanaf 1 januari 2023 afgeschaft. De BTW gaat omlaag van 21% naar 0%.
Dit zogenoemde nultarief geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Werkzaamheden die de elektricien verricht voor het plaatsen van de zonnepanelen vallen ook onder deze regeling.

Klik hier voor meer informatie over subsidie bij zonnepanelen.


Ja, ik wil graag een belafspraak!

Interesse in de volgende stap? Plan een belafspraak in met onze adviseur/calculator zodat uw en onze vragen beantwoord kunnen worden. Eventueel kunt u direct doorverbonden worden met afdeling planning voor het inplannen van een betaalde schouw op locatie.

Klik hier om een belafspraak in te plannen.

Kunt u niet wachten? Bel ons gerust via 071-5763559

Terug naar Advies!