fbpx
071 576 3559 service@freekvanos.nl
Verstopping, storing of lekkage? Bel ons op 071 576 3559 24/7 service

“Met 117 zonnepanelen voorzien wij volledig in onze eigen stroomvoorziening,” meldt Arjan van Santen van de manege Santhorst aan de Papeweg 43 trots. “Wij verbruiken gemiddeld zo’n 2.600 kuub per jaar dus dat is behoorlijk wat.”
Arjan van Santen van de Manege Santhorst en Kees Hooijmans van firma Freek van Os, allebei trots op dit mooie project. 117 zonnepanelen voorzien de manege Santhorst aan de Papeweg 43 tussen Wassenaar en Voorschoten van energie.

VOORSCHOTEN – Van Santen dacht er al langer over om de panelen te laten plaatsen. “Het is beter voor het milieu maar het moet natuurlijk ook te betalen zijn. Drie jaar geleden kreeg ik het financiële plaatje nog niet rond maar nu wel. Binnen 6 tot 8 jaar hebben wij onze investering terugverdiend en levert het nog jarenlang een enorme bzonnepanelen manegeesparing op.” Twee maanden geleden zijn de zonnepanelen op het dak van de manege geplaatst. “Wij zijn daar een week mee bezig geweest,” vertelt Kees Hooijmans van de Voorschotense firma Freek van Os. “Het is een goede tijd om over te stappen op zonnepanelen. De rente op spaarrekeningen is zo laag dat het dit een veel betere investering is en natuurlijk ook beter voor ons milieu.” Arjan heeft zich vooraf uitgebreid laten informeren en adviseren door Van Os. Ook werd bekeken of het dak geschikt was voor de installatie van panelen. “Op basis van hun informatie heb ik er ook bewust voor gekozen maar 117 panelen te laten plaatsen want die leveren precies de hoeveelheid energie die ik nodig heb,” legt Arjan uit. Het is op dit moment financieel nog niet aantrekkelijk om te veel geproduceerde stroom terug te verkopen aan een energieleverancier. “Mocht dat in de toekomst wel lonen, kan ik alsnog het hele dak volleggen met panelen,” lacht Van Santen. “De Manege bestaat dit jaar 50 jaar, dat gaan wij zaterdag 14 september groots vieren. Onze gasten kunnen dan onze panelen van dichtbij bekijken.”

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/augustus/07/zonnepanelen_voor_manege